παραλία Φαλασάρνων

Σήμερα η Φαλάσαρνα, είναι ένα ήσυχο και σχετικά παρθένο μέρος από την ανάπτυξη κάθε είδους. Η τουριστική ανάπτυξη είναι ήπια με κέντρο την παραλία Φαλασάρνων και η κύρια παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η αγροτική.
Η περιοχή είναι από τα πιο εύφορες της Κρήτης και τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα, με προϊόντα. Τα πιο γνωστά είναι η ντομάτα και βεβαίως το παρθένο ελαιόλαδο. Πέρα από αυτά όμως θα βρείτε και αμπελώνες  – από εκεί παράγεται η γνωστή τσικουδιά και το κόκκινο κρασί (ρωμέικο) καθώς και εκτάσεις ημιάγριων εκτάσεων με βότανα, άγρια και αρωματικά φυτά κοκ.
Το βασικό στοιχείο που ελκύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο είναι η μοναδική παραλία Φαλασάρνων ή πιο σωστά οι μοναδικές παραλίες των Φαλασάρνων. Με πιο γνωστή την παχιά άμμο ή αλλιώς την μεγάλη παραλία που εκτείνεται σε μήκος άνω του ενός χλμ. Μοναδική στα κρυστάλλινα νερά, στα γαλαζοπράσινα χρώματα, στην αμμουδία της. Διαθέτει ναυαγοσώστη, καντίνες και wc .

falasarna sunset
falasarna sunset
παραλία Φαλασάρνων

Η θέση της αρχαίας Φαλάσαρνας εντοπίζεται στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας στη δυτική ακτή της Κρήτης. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κόρυκος και περιλάμβανε το βραχώδες ακρωτήριο, όπου βρισκόταν η ακρόπολη, με την εκπληκτική θέα στη δυτική θάλασσα της Κρήτης.

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης, με κύρια περίοδο ακμής τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. και η προέλευση του ονόματος της αποδίδεται στη νύμφη – τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

Ο Σκύλλαξ ο Καρυανδεύς (μέσα 3ου αι. π.Χ.) είναι ο πρώτος που αναφέρει τη Φαλάσαρνα ως εξής: «μίας ημέρας ταξίδι από τη Λακεδαίμονα βρίσκεται το άκρο της Κρήτης, στο οποίο η πρώτη πόλη βρίσκεται εγκαθιδρυμένη προς την πλευρά που δύει ο ήλιος και ονομάζεται Φαλάσαρνα. Έχει κλειστό λιμάνι».
Σήμερα το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ξηρά, μετά την ανύψωση της ακτής 6 – 9 μ., πιθανότατα εξαιτίας του ισχυρού σεισμού του 365 μ.Χ.

falasarna sunset
παραλία Φαλασάρνων
Φαλάσαρνα
παραλία Φαλασάρνων
Φαλάσαρνα
παραλία Φαλασάρνων
παραλία Φαλασάρνων
παραλία Φαλασάρνων
παραλία Φαλασάρνων